gh1gh2gh3

ghyll head, lake windermere

h_header

Recently completed, this remodelling and extending of an existing Boat house will provide much needed access to Lake Windermere for children with accessibility issues.

The existing boathouse was not accessible to wheelchair users. To reach the shore side wheelchair users are negotiated down a steep, unsealed path, which ends in a flight of stairs over three metres higher than the water level.

Further to this, there is no opportunity for a gradual introduction to the waterside for those children, whether wheelchair users or not, who may have nervousness or fear about the water. Working closely with the Ghyll Head team, RYA Sailability, and Manchester City Council’s Disability Consultant, MCA have held a number of design sessions to explore the problems, and find workable solutions.

We have now evolved the design considerably from the initial concept of providing wheelchair access to the lake. A building comprising lift, multi-purpose training and classroom space, WC, disabled change and viewing area, as well as outside deck and floating jetty, is now completing construction.

ba